SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Nynäshamns IF Hockey Club

Vår historia

Nynäshamns IF grundades den 4 februari 1917. Ishockey spelades av föreningen redan säsongen 1944/45 och en egen sektion fick ishockeyn till säsongen 1945/46.

 

Första säsongen

Det var ett gäng entusiastiska bandyspelare från NIF som tyckte att hockey var en kul sport och det var allt som behövdes för att hockeysektionen skulle födas. Drivkraften bakom sektionen var Arne Bohlin. Säsongen 1944/45 skulle komma att bli den första och vi spelade i Stockholmsserien klass 5. Vid den här tiden hade vi ingen hockeybana i Nynäshamn så alla matcher fick spelas i Stockholm. Den historiska första seriematchen spelades borta den 26 januari 1945 mot Sundbybergs IK. På väg till matchen fick byxorna till den nya dressen hämtas. Det blev en jämn match som vi till slut vinner med 4-3.

MålvaktRolf Thunell
BackparHilding Bohlin och Valter "Vatta" Lundgren
A-kedjanArne Åhlund, Lennart Glanell, Gösta "Pröjsarn" Nilsson
B-kedjanHugo Larsson, Erik "Kvickis" Ohlsson, Gunnar Bengtsson

Målgörare: Glanell, Åhlund, Kvickis och Pröjsarn i nämnd ordning.

Resten av säsongen kom att fortsätta på samma sätt. Råsunda besegrades med 3-2, Kronoberg med 3-0, Saltsjöbaden lämnade w.o. och Thor från Uppsala slogs tillbaka med 5-1. Denna första säsong slutade alltså på bästa sätt med serieseger och avancemang.

 

Våra arenor

Våra hemmamatcher spelades från början på Idrottsparken Rumba i norra Nynäshamn. Där var det naturis och vi var väldigt beroende av vädret. Rumba byggdes under sommaren 1945 och invigning gick av stapeln den 18:e januari 1946. Rumba är med fram till dess att det är dags för vår nästa arena i södra Nynäshamn. Den 26 november 1967 invigdes den konstfrysta banan på Estö IP. Det var fortfarande utomhus men säsongen förlängdes tack vare kylaggregatet. Invigningsmatchen spelades mellan NIF och AIK. Kraven ökade så småningen på arenan och till slut flyttade vi åter till norra Nynäshamn och Kvarnängens IP. Där invigdes Folkets Hall den 11 september 1983. 30 år senare blev det dags för en större renovering när bl.a betongplattan byttes ut. Den 5 oktober 2013 återinvigdes hallen.

 

Alliansförening

Den 1 januari 1989 ombildas NIF till en alliansförening och de olika sektionerna inom NIF bildar egna föreningar. Det är då vi lägger till "Hockey Club" i namnet och blir Nynäshamns IF Hockey Club.

Idrotter som någon gång haft sin egen sektion inom NIF är Bandy, Bordtennis, Bowling, Cykel, Friidrott, Fotboll, Gång, Handboll, Ishockey, Konståkning, Orientering, Simning, Skidor och Varpa.

 

Resultat genom åren

Från starten 1944/1945 gick det stadigt uppåt i seriesystemet och A-laget nådde sina bästa placeringar under slutet på 1970-talet när man spelade i landets, på den tiden, näst högsta serie, Division 1.

Även våra juniorlag har med jämna mellanrum varit och spelat med Sverige-eliten och våra veteraner har alltid visat framfötterna med spel i den högsta ligan.

Tabellrader - A-lag

Tabellrader - Äldre juniorer J20

Tabellrader - Yngre juniorer J18

Tabellrader - Veteraner

 

Damhockey

Ett damlag har det funnits i Nynäshamn. Säsongen 1990/91 var den första. Det var igentligen Sorunda/Ösmo HC´s damlag som bytte förening. Man huserade i Div. 2 Stockholm och resultaten blev bättre och bättre varje säsong. Säsongen 1993/94 vinner man serien och tar steget upp i högsta serien, Div. 1 Stockholm. Sejouren där blir ettårig och efter den blir det tre säsonger till innan lagets läggs ner i brist på spelare. Säsongen 1997/98 blev den sista den här första perioden med ett damlag.

Säsongen 2014/2015 gör vi ett nytt försök och drar igång en Hockeyskola bara för flickor. Den historiska första träningen går av stapeln den 5 oktober och 9 stycken tjejer dyker upp. Huvudtränare för tjejerna är Stefan Klang. Skaran med hockeytjejer växer under säsongen.

 

Konståkning

Säsongen 2009/2010 startades en Skridskoskola av föreningen. Skridskoskolan blev en succé och efter jullovet var det flera åkare som ville fortsätta med konståkning. Under 2010 blir vi också medlemmar i Stockholms konståkningsförbund.

Den 17 november 2012 är det dags för tävlingsdebut. Det är fem åkare som blir först ut att representera föreningen på tävling nämligen Hanna Djuphammar, Elin Oxelmark, Julia Köhl, Cornelia Andersson och Meilissa Abednazari i stjärntävlingen Österskäret i Österåker. 2013 tas nästa steg och konståkarna bildar en egen sektion inom NIF HC. Till sektionens första ordförande väljs Hossein Abednazari. Konståkningen har utvecklats och vuxit allt sedan starten.

 

Rädda Nynäs Hockey

Det har varit kämpiga tider också. Våren och sommaren 2012 drogs en kampanj igång för att rädda föreningen från en hotande konkurs. En kärngrupp med eldstjälar drev på och många företag och privatpersoner i och utanför kommunen slöt upp bakom föreningen och hjälpte till. Här listar vi alla som var med och bidrag.

 

Källor

Denna sida är sammanställd av Tomas Thulin med hjälp av följande källor:

Arne Bohlin´s anteckningsböcker
Nynäshamns Posten
Årets Ishockey 1965 och framåt
Anders Pemer, Huddinge Hockey
 
Huvud Sponsorer
Sponsorer