Vi planerar kurser för 2024 tillsammans med RF-SISU och har följande att erbjuda i början på 2024, vi återkommer snart med kallelser till alla kurserna:
Kost och sömn
måndagen den 15 januari kl. 18.00 med Jenny Häggblom
"Föreläsningen vänder sig till både aktiva och ledare/tränare och handlar om vad maten innehåller, vad bra mat är ur ett idrottsligt perspektiv, hur vi ska tänka kring måltider i samband med träning (ex. kvällsträning) men också kring sömnens betydelse för prestation och hur vi kan påverka vår sömn i positiv riktning för vår idrottsliga prestation på planen. Alla måste vi äta för att orka och alla måste vi sova för att orka, men vad är bra mat och bra sömn egentligen? Finns det en entydig definition av vad som är tillräckligt bra?
Föreläsningen kommer bland annat handla om:
- Kostens beståndsdelar
- Vikten av vatten
- Kostens påverkan på sömnen
- Sömnrutiner
- Sömnens inverkan på prestationen"
Coachande föräldraskap
(digitalt) onsdagen den 31 januari kl.18.30 med Kim Rehnfeldt
"Det coachande föräldraskapet handlar om att släppa taget lagom mycket för att barnen ska få prova själva och inse att de själva kan. På så sätt kan de finna glädje och utvecklas på ett bra sätt. Men visste du att det varje dag finns barn som slutar att idrotta på grund av vuxnas beteende runt deras träningar och matcher? Ofta upplever inte föräldrarna att de pressar sina barn för hårt, men vart femte barn känner negativ press från föräldrar, tränare och andra vuxna.
Vi kommer bland annat att prata om:
- Vad innebär ett coachande förhållningssätt
- Talangutveckling eller talangavveckling
- Vikten av motivation och självkänsla
- En trygg miljö för optimal utveckling
Det coachande föräldraskapet handlar också om mer än bara din roll som idrottsförälder och förhoppningsvis får du inspiration för föräldraskapet i stort."
Att träna barn och unga med NPF
söndagen den 18 februari kl.13.00 med Birgitta Sjöberg
"Utbildningen vänder sig till dig som träffar barn, ungdomar och vuxna med olika behov. Den fokuserar på rutiner, struktur, motivation, feedback, känsloärlighet, relationer och bemötande när du tränar aktiva med till exempel ADHD och autism/Asperger.
Det som är bra för personer med NPF är bra för alla i er förening.
Utbildningen kommer bland annat ge dig
- Ökads kunskap och förståelse om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD, ASD/AST.
- Kunskap om hur du kan utveckla ditt ledarskap och hur du med olika verktyg kan bemöta och leda barn, ungdomar och vuxna med NPF.
- Få förståelse för och fler strategier för hur du som ledare kan påverka motivationen hos dina aktiva
- Att du får med dig fler tips på hur du kan göra för att underlätta för målgruppen aktiva med NPF
Observera att det är bra att kunna lite om olika NPF-diagnoser innan utbildningen, läs mer om de olika diagnoserna (ADHD och autism) här: https://attention.se/npf/"
Geir Larum